Wachtdiensten | Apotheek Coppin

Wachtdiensten

 

Wachtdienst apotheek:  overdag:   www.geowacht.be                                            

                                      ’s nachts:  0903/000 99 (tssn 22u en 9u: 1,5 euro/min)

 

Wachtdienst arts: www.mediwacht.be  of  voor Oostende: 059/70 97 98

Wachtdienst tandarts: www.tandarts.be of 0903/39969 (weekends en feestdagen tssn 9u en 18u: 1,5 euro/ min)                                      

Antigifcentrum: 070/245 245 ·     

Nooddiensten: 112 ·      

Politie: 101  

 

 

De apotheek van wacht is geen nachtwinkel

Zonnebrandolie, vermageringspillen, douchegel, fond de teint, ontwormingsmiddel, scheerschuim, nagelknipper, luizenshampoo, enz. De apothekers die de wachtdienst verzekeren moeten heel vaak klaarstaan voor ‘dringende’vragen... die allesbehalve dringend zijn. Daarom verspreiden we vanaf vandaag deze boodschap: de apotheker van wacht staat ’s nachts tot uw dienst voor DRINGENDE geneesmiddelen.

 Tube tandpasta leeg, geen zonnebrandolie meer, nieuwe fopspeen nodig, ...? "Waarom zouden we die producten niet ’s nachts in de apotheek van wacht gaan halen? Een apotheek van wacht is toch altijd open, niet?”  Nee, een apotheek van wacht is niet open voor om het even wat. De wachtdienst is bedoeld om de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de continuïteit van de zorg te garanderen. De apothekers verzekeren deze dienst volgens een beurtrol, bovenop hun normale openingsuren. Zij hebben geen rustperiode na hun wachtdienst, zoals dit bij andere beroepen het geval is. De apothekers van wacht zijn bereid om in elke dringende medicatiebehoefte te voorzien, ook ’s nachts, maar hun apotheek is zeker niet open voor om het even wat.

“Hoezo, de apotheker slaapt als hij van wacht is? Dat zou ik eens moeten proberen op mijn werk!”  Veel mensen gaan ervan uit dat apothekers tijdens hun wachtdienst de hele tijd in hun apotheek zitten te wachten op de volgende klant. Om na hun wachtdienst meteen weer een gewone werkdag aan te kunnen, hebben apothekers, zoals iedereen, hun slaap nodig. Maar van slapen komt vaak niet veel in huis. Omdat ze geregeld wakker gemaakt worden door mensen die, uit onwetendheid of gemakzucht, misbruik maken van de wachtdienst om aan night shopping te doen. De apothekers van wacht zijn altijd bereid om ’s nachts te voldoen aan elke dringende medicatiebehoefte, maar er is geen enkele gegronde reden om hen in het holst van de nacht uit te bellen voor een nachtcrème, of een ontwormingsmiddel voor de hond, of om een griepvaccin te reserveren, of de reisapotheek aan te vullen, of een geneesmiddel te halen dat al meer dan een week geleden werd voorgeschreven.

"Maar je hebt toch niet voor alle dringende zaken een voorschrift van de dokter nodig? " In een noodsituatie – bij nachtelijke tandpijn, bijvoorbeeld – staan de apothekers van wacht ​​altijd klaar om u te helpen. Maar veel ‘dringende’ situaties waarmee ze geconfronteerd worden tijdens hun wachtdienst hebben te maken met vergeetachtigheid of verstrooidheid, of met een gebrek aan kennis over het juiste gebruik van het gevraagde product.  Zorg steeds dat uw huisapotheek voldoende is aangevuld en dat u ook op vakantie een reisapotheek bij hebt.